tiistai 28. marraskuuta 2017

Herbie Hancock - Crossings

Enpä olisi arvannut pitäväni näin paljoa Herbie Hancockin Crossings-levyn kaltaisesta ihan oudosta fuusiojatsista, jos en olisi kuullut Herbie Hancockin Crossings-levyn ihan outoa fuusiojatsia. Tämä Hancockin kokeilullisen kauden toinen albumi on oman Herbie Hancockin kokeilullisen kauden ensimmäinen albumini - sama pätee myös koko legendaarisen jazz-miehen tuotannoon: ensimmäinen albumi kaiken kaikkiaan äijältä siis.

Luonnollisesti olin kuitenkin tietoinen miehen suuresta vaikutuksesta jatsille ja olin jamitellutkin Cantaloupe Islandin tahtiin, mutta koska musiikillinen sivistykseni ei oikein kanna jazz standardien saralla, Hancockiin tutustuminen ei koskaan tuntunut kovin ajankohtaiselta.

Tai näin tilanne ainakin oli tämän vuoden loppuneljännekselle saakka, jolloin jazzharmoniamuurahaisen vahvat leuat ottivat minut niskaperseotteella kantoon, ja lätkäisivät minut kekonsa somisteeksi. Sattumalta pohdiskellessani lääkettä alati pahenneeseen jazzharmoniapuutteeseeni törmäsin itselleni (jazz-sivistyksestäni mainittu yllä) uuteen tietoon: Herbie Hancock on tehnyt  arvostettuja ja pidettyjä fuusiojazzlevyjä. Tämä Crossings sattui vieläpä olemaan varsin edullinen yksilö.

Niinpä tartuin härkää sarvista ja ravistelin rovot kukkarostani erään nettikaupan kassalle. "NYT SITÄ JATSIA", raivosin hurjana; suorastaan sekopäisenä ja sain pelästyneeltä mielikuvitusmyyjältä melkoisen levyn suurin piirtein hintaan 8,95e. Uusi tuttavuus oli (ja on edelleen) aika haastava, kummallinen ja makoisa.

Crossings-levyn (ainakin mitaltaan) rajuimmassa kipaleessa - nimeltään Sleeping Giant - on jos jonkinlaisia miellyttäviä rytmisoitinrytmejä ja sellaisia grooveja, ettei paremmasta väliä. Noin kahdentoista minuutin paikkeilla alkava räyhäkäs bassorouhinnan seuraavalle tasolla levitoima funkihtava groove voisi olla vaikkapa sanakirjassa sanan "funkihtava groove" kohdalla. Mutta sisältää kappale aika outojakin, kenties nukkuvan jättiläisen kuuloisia kohtia, jotka luovat ja tuovat mielenkiintoista (jopa jännittävää) jännitettä groovejen väleille. Jänskästi kappaleen loppu tuo mieleeni vahvasti Henry Cow -yhtyeen Teenbeat-kappaleen. Pitäneekin joskus kuunnella em. kipaleet peräjälkeen.

Aika aavemaisen alun jälkeen varsin seksikkääksi jatsiksi paikoitellen yltyvä Quasar on ehkä ensimmäistä kappalettakin oudompi tuttavuus. Nimittäin silloin kun kappale ei tihku seksikkyyttä, on se hyvin kummallista ja kokeilullista kamaa. Onneksi kokeilullisuus ei tarkoita tässä yhteydessä mielestäni epämiellyttävää tai tylsää. Nähdäkseni Quasar ei jääkkään kokeilullisuuden kuoppiin liiallisesti lymyilemään vaan ennemminkin piipahtaa hakemassa niistä lisäjännitettä. Kuopat eivät ole myöskään liian suuria, vaan tietynlainen etenemisen tunne on kappaleessa alati läsnä - mahdollisesti perkussioidensa rytmikkään käytön takia. Kaiken kaikkiaan kappale tuntuu yllättävänkin lyhyeltä - ehkäpä edellisen jättiläisen rinnalla.

Water Torture ei nimestään huolimatta ole kamala kappale. Varsin kiinnostava se kuitenkin on ja sitä kuunnellessa ymmärtää kyllä, miksi se nimensä on saanut. Jälleen tälle albumille tyypilliseen tapaan kyseessä on miltei räjähtelevien jazz-pläjäysten ja kokeilevan hiippailun vuorottelua. Tämä tosin on mielestäni kappalekolmikon vaikein pala purtavaksi. Lopun hurjat mellotronit silti kuitenkin upposivat mieleeni kertalaakista.

Kyseessähän oli siis mainio lisä hyllyyni.

Instrumentaatio
 • Herbie Hancock: piano, sähköpiano, mellotron, perkussiot
 • Eddie Henderson: trumpetti,  flyygelitorvi, perkussiot
 • Billy Hart: rummut, perkussiot
 • Julian Priester: basso-, tenori- ja alttopasuuna, perkussiot
 • Buster Williams: sähköbasso, kontrabasso, perkussiot 
 • Bennie Maupin: sopraanosaksofoni, alttohuilu, bassoklarinetti, pikkolohuilu, perkussiot 
+
 • Patrick Gleeson: Moog-syntetisaattori
 • Victor Pantoja: kongat
 • Candy Love, Sandra Stevens, Della Horne, Victoria Domagalski, Scott Breach: ihmisääni

Kappaleet
 1. Sleeping Giant (Herbie Hancock) - 24:50
 2. Quasar (Bennie Maupin) - 7:27
 3. Water Torture (Bennie Maupin) - 14:04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti