torstai 1. lokakuuta 2015

Curved Air - Air Conditioning

Air Conditioning on brittiläisen Curved Air -yhtyeen debyyttialbumi vuodelta 1970. Yhtye oli mm. High Tide yhtyeen kanssa yksi ensimmäistä viulua musiikissaan hyödyntäneistä rockbändeistä. Mainitsemisen arvoinen erikoisuus yhtyeessä on myös naislaulaja Sonja Kristina - yleensä progressiivisen rockin yhtyeissä laulaja kun oli(/on) mies.

Alunperin kuvavinyylinä julkaistu Air Conditioning pärjäsi UK:n listoilla (lapsenkengissä tuolloin olleesta kuvavinyylitekniikasta ja sen äänenlaatua rapauttavuudesta huolimatta) oikein hyvin ollen parhaimmillaan kahdeksas. Myöhemmin toki levystä ilmestyi myös tavallinen painos.


Jostain syystä yleensä naislaulajat eivät oikein tavallisesti minuun iske, mutta Sonja Kristina tekee tässä poikkeuksen tunteita välittävällä ehkä jopa hieman teatraalisella laulutavallaan. Toki muutkin seikat (kuten yhtyeen kaupallinen menestys) saivat minut Curved Air -yhtyeeseen tutustumaan.

Oikeastaan Air Conditioning on omistamastani Curved Airin kolmesta ensimmäisestä albumista tuorein hankinta, ja mahdollisesti jäänyt hankkimatta ilman kirpputorin huokeaa viiden euron hintaa. Vaikken kahden aiemman ostokseni perusteella ihan mahdottomia odottanut (bändi kun lukeutui päässäni "ihan kiva" -osastoon), Air Conditioning on osottautunut hiuksen hienolla marginaalilla suosikkilevykseni yhtyeeltä.

Air Conditioningilla ja Curved Airissa ylipäätään kiehtovinta saattaa olla kitaran, kosketinten ja viulun yhteispeli ja Francis Monkmanin ja Darryl Wayn kunniaksi pitääkin sanoa, että homma hoituu erittäin hienosti - myös High Tideä elegantimmin mielestäni. Levyllä on myös korvani ja aivoni mukaan Curved Airin paras kappalemateriaali; huippuina mainituiksi ainakin tulkoon pehmeän melankolinen ja ovelasti hyvinkin säröisää kitaraa hyödyntävä Screw, aivan hyvästi hieman kuumottavakin Hide and Seek ja basisti Rob Martinin ainoa kontribuutio levylle: majesteetillinen Rob One.

Kehnoimmillaan levy taas on vähän turhan hoilaavalla It Happened Todayllä, mutta ei tämä levyä turmioon aja. Myös Donovanin laulutyyliä imitoiva Blind Man on mielestäni vähän pöhkö eikä musiikillisestikaan kovin erityinen.

Ilman (kunnia)mainintaa ei myöskään sovi jättää aika avantgardeksi äityvää Vivaldia, joka ensimmäisillä kuuntelukerroillani iski kyllä luun kurkkuun ja nyrkin pöytään melkoisen vakuuttavalla ja hengen salpaan lyöneellä tavalla.


Instrumentaatio

  • Sonja Kristina: laulu
  • Darryl Way: viulu, taustalaulu
  • Francis Monkman: kitara, koskettimet
  • Rob Martin: basso
  • Florian Pilkington-Miksa: rummut

Kappaleet

  1. It Happened Today (Monkman, Linwood) - 4:59
  2. Stretch (Way, Monkman) - 4:08
  3. Screw (Way, Linwood) - 4:07
  4. Blind Man (Way, Martin) - 3:35
  5. Vivaldi (Way) - 7:30
  6. Hide and Seek (Way, Linwood) - 6:17
  7. Propositions (Monkman) - 3:07
  8. Rob One (Martin) - 3:23
  9. Situations (Way, Martin) - 6:17
  10. Vivaldi (Cannons) (Way, Monkman) - 1:36

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti