sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Gong - You

Edellisen Gong-yhtyeen edellisen albumin kanssa samana vuonna ilmestynyt You päättää bändin Radio Gnome Invisible -levytrilogian ja on myös "klassisen kokoonpanon" viimeinen levytys.

You on kiistatta levytrilogian avaruusrockein yksilö. Glissandokitarat ja Tim Blaken syntetisaattorit ujuttavat trilogian pisimmillä kappaleilla valveutuneen kuulijan aivan takuulla toisiin sfääreihin.

Vaikka Gongin klassinen kokoonpano sai päätöksensä You-levyn jälkeen, You-viboja pääsee aistimaan vielä seuraavana vuonna julkaistulla Steve Hillagen esikoissoololevy Fish Risingilla.


Tämä Radio Gnome Invisible -levytrilogian päättävä albumi oli ensimmäinen Gong-ostokseni ja voi pojat kuinka se meni korkealta yli ymmärrykseni. Hilseisen pääni hiussuortuvat eivät edes liikahtaneet, mutta suuni siirtyi vaakaviivasta ∅-kirjaimen muotoiseksi jo levyn avauskappale Thoughts for Naught -kappaleen aikana. Sen siitä kaiketi saa kun uimataidottomana hyppää suin päin syvään päähän. Paljon on kuitenkin muuttunut sitten syksyn 2010 ja nyt You on kiistallisesti suosikkilevyni Gongilta ja överhuvudtaget aika parasta bestiä.

Levyn kolme ensimmäistä kappaletta johdattavat kuulijan allenmaisesti takaisin Gong-planeetalle (jos sieltä on sattunut poistumaan) ja siitä edespäin elämä on täyttä juhlaa. You tosin jatkaa Radio Gnome Invisible -trilogian trendiä ja Allenin musiikillinen rooli jatkaa kutistumistaan. Tavalliseen tapaan Pierre Moerlenin rumputyöskentely on älyttömän nautinnollista kuunneltavaa, mutta kyllä koko Gong on huimassa tikissä.

Oma Gong-suosikkibiisini, tältä levyltä löytyvä Master Builder on niin perhanan hyvä, etten edes kehtaa alkaa sitä sen enempää ylistellä, mutta sananen muusta messevästä; A Sprinking of Clouds louhii Tim Blaken syntetisaattoreilla aivoistani osia ja järjestää ne uusille paikoilleen, Perfect Mystery tarjoaa pienen hengähdyshetken ennen kahden kappaleen mudostamaa finaalia, The Isle of Everywhere groovaa niin ettei mikään ja mikä lopetus onkaan trilogialle You Never Blow Your Trip Forever, jossa kuullaan ovelia klippejä aiemmilta Gong-albumeilta.

Sinä olen minä vai oletko minä sinä?


Instrumentaatio

  • Daevid Allen (Dingo Virgin): laulu, glissando kitara
  • Mirelle Bauer: lyömäsoittimet
  • Tim Blake (Hi T Moonweed): moog, EMS-syntetisaattorit, mellotron
  • Miquette Giraudy (Bambaloni Yoni): äänet, taustalaulu
  • Steve Hillage: kitara
  • Mike Howlett: basso
  • Didier Malherbe (Bloomdido Glad de Brasse): puhaltimet, laulu
  • Benoit Moerlen: lyömäsoittimet
  • Pierre Moerlen: rummut, lyömäsoittimet
  • Gilli Smyth (Shakti Yoni): runot, avaruuskuiskaukset

Kappaleet

  1. Thoughts for Naught (Allen, Blake, Hillage, Howlett, Malherbe, P. Moerlen) - 1:32
  2. A P.H.P's Advice (Allen, Blake, Hillage, Howlett, Malherbe, P. Moerlen) - 1:47
  3. Magick Mother Invocation (Allen, Bauer, Blake, Giraudy, Hillage, Howlett, Malherbe, B. Moerlen, P. Moerlen, Smyth) - 2:06
  4. Master Builder (Allen, Bauer, Blake, Giraudy, Hillage, Howlett, Malherbe, B. Moerlen, P. Moerlen, Smyth) - 6:07
  5. A Sprinkling of Clouds (Allen, Blake, Hillage, Howlett, Malherbe, P. Moerlen) - 8:55
  6. Perfect Mystery (Allen, Blake, Hillage, Howlett, Malherbe, P. Moerlen) - 2:29
  7. The Isle of Everywhere (Allen, Blake, Hillage, Howlett, Malherbe, P. Moerlen) - 10:20
  8. You Never Blow Your Trip Forever (Allen, Bauer, Blake, Giraudy, Hillage, Howlett, Malherbe, B. Moerlen, P. Moerlen, Smyth) - 11:22

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti