keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Rush - Permanent Waves

Permanent Waves on maineikkaan kanadalaisen Rush-yhtyeen seitsemäs studioalbumi. Se on julkaistu vuonna 1980.

Levyllä Rush siirtyy hieman aikaisempaa "kuuntelijaystävällisempään" materiaaliin kappaleiden ollessa kohtuullisen mittaisia. Tämän johdosta albumin kappaleiden singlejulkaisut saivatkin runsaasti radioaikaa.

Levy menestyi kaupallisesti erittäin hyvin ja oli Rushin ensimmäinen USA:n albumilistojen viiden kärkeen noussut levy noustuaan listalla neljänneksi. Vanhalla mahtereella albumi nousi UK:n myyntilistoilla peräti kolmanneksi.


Rush on aina ollut itselleni sellainen yhtye, että vaikka kuvittelen pitäväni siitä ajatuksen tasolla, käytännössä tilanne on toinen. Yhtyeen soittoniekat ovat kiistatta omien instrumettiensa aatelia ja sävellyksetkin ovat ihan laadukkaita. Kuitenkin kerta toisen jälkeen tutustumisyritykseni eivät tuottaneet pitkään hedelmää.

Tilanne muuttui hivenen kun sain lainaksi eräältä tutultani tämän levyn muistaakseni 2012. Permanent Waves oli huomattavasti mukavampaa kuunneltavaa kuin aiemmat kirjastolainani yhtyeeltä. Omakseni tämän levyn ostin tämän vuoden alkupuolella.

Permanent Waves ei kuitenkaan ole kirjoissani esimerkiksi liikkuvaisempien aaltojen veroista kamaa. Levy hieman väljähtyy loppua kohti ja erityisesti Different Strings ei oikein anna minulle kuulijana pitkästymisen lisäksi mitään. Pidän kuitenkin paljon levyn kahdesta ensimmäisestä kappaleesta ja Entre Nous -biisistä. Vähän turpean Jacob's Ladderinkin kitarafraasien keskustelu on oikein hienoa kuunneltavaa.

Rush jättää kuitenkin parhaimmillaankin minut hieman kylmäksi. Hieman kalseaksi ja kolkoksi voisin tätäkin levyä tunnelmaltaan kuvailla. Vaikka lämpimiäkin hetkiä löytyy aika runsaasti jopa, Geddy Leen laulu ei ole koskaan oikein korviani kutkuttanut miellyttävällä tavalla ja Neil Peartin rummutus (niin taidokasta kuin onkin) ei oikein ole myöskään mieleeni. En siispä usko, että levyhyllyyni lisä-Rushia ilmestyy lähiaikoina. Ehkä ei koskaan.


Instrumentaatio

  • Geddy Lee: laulu, basso, syntetisaattorit
  • Alex Lifeson: sähkökitara, akustinen kitara, 12-kielinen kitara, jalkio
  • Neil Peart: rummut, patarumpu, kellopeli, putkikellot, tuulikellot, kellopuu, triangeli, crotalet
+
  • Erwig Chuapchuaduah: steel pan
  • Hugh Syme: piano
 Kansitaide: Hugh Syme

Kappaleet

  1. The Spirit of Radio (Lee, Lifeson, Peart) - 4:59
  2. Freewill (Lee, Lifeson, Peart) - 5:24
  3. Jacob's Ladder (Lee, Lifeson, Peart) - 7:28
  4. Entre Nous (Lee, Lifeson, Peart) - 4:36
  5. Different Strings (Lee, Lifeson, Peart) - 3:48
  6. Natural Science (Lee, Lifeson, Peart) - 4:59
    • I: Tide Pools
    • II: Hyperspace
    • III: Permanent Waves

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti