keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Can - Monster Movie

Monster Movie on aivan hyvän länsisaksalaisen krautrockyhtye Canin esikoislevytys vuodelta 1969.

Kölniläisyhtye uskoi kollektiivisen ja spontaanin säveltämisen voimaan ja runsaaseen toistoon ja näistä kumpaakin levyltä löytyy. Canin musiikissa on lukemani mukaan kuultavissa myös basisti Holger Czukayn ja kosketinsoittaja Irmin Schidtin opiskelu maineikkaan säveltäjä Karlheinz Stockhausenin oppilaina.

Yhtye oli julkaissut aiemmin jo pari singleä ja Monster Movie -levyn oli tarkoitus olla näihin verrattuna jokseenkin helpommin lähestyttävissä.


Kiinnostuin jokseenkin jonkin verran muistaakseni krautrockista muistaakseni alkuvuodesta 2013. Olin jo aikaisempana vuonna nirhaissut genren pintaa Canin levyllä Future Days, mutta se ei kutkutellut (eikä ole edelleenkään) mitenkään mahdottomasti makuhermojani. Tuona talvisena helmikuuna Monster Movie ja Tago Mago -levyn myötä löysin kaiketi krautista sen mitä etsinkin.

Monster Movie saattaa olla suosikki krautlevyistäni. Tunnelma koko levyllä on hyvin intensiivinen ja kulminoituu varsin rujosti rypistyvään Yoo Doo Right -kappaleeseen. Suosikkini levyllä on kylläkin Canin mainion aaltoileva versiointi perinteikkäästä englantilaisesta lastenlorusta Mary, Mary, Quite Contrary. Myös Outside My Door on kerrassaan upea - erityisesti Michael Karolin kitaran osalta.

Koko yhtyeen soitantaa ei voi kuin ihailla. Monster Moviella soittaa erittäin orgaanisesti ja kollektiivisesti toisiaan täydentävä yhtye. Erityisesti levyn jälkeen Canista (väliaikaisesti) poistuneen Malcolm Mooneyn laulutyöskentely ansaitsee mielestäni erityishuomiota.

En kuitenkaan identifioidu kovin krautmieheksi etenkään nykypäivänä. Krauttia tulee siis kuunneltua harvakseltaan, mutta oikealle päälle sattuessani olen varsin iloinen levyhyllyni kokeellisen saksalaisen rockin antimista.


Instrumentaatio

  • Irmin Schmidt: koskettimet
  • Jaki Liebezeit: rummut
  • Holger Czukay: basso
  • Michael Karoli: kitara
  • Malcolm Mooney: laulu

Kappaleet

  1. Father Cannot Yell (Czukay, Karoli, Liebezeit, Mooney, Schmidt) - 7:06
  2. Mary, Mary So Contrary (Czukay, Karoli, Liebezeit, Mooney, Schmidt) - 6:21
  3. Outside My Door (Czukay, Karoli, Liebezeit, Mooney, Schmidt) - 4:11
  4. Yoo Doo Right (Czukay, Karoli, Liebezeit, Mooney, Schmidt) - 20:27

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti