perjantai 11. syyskuuta 2015

Eloy - Ocean

Ajasta ja paikasta huolimatta saksalaisen Eloy-yhtyeen Ocean ei ole krautrockia. Osuvammin yhtyeen musiikkia voisi kuvata ehkäpä progressiivisen rockin ja space rockin kaltaisilla genreillä. Sinfonisiakin elementtejä viljellään.

Tällä Eloyn arvostetuimpana pidetyllä albumilla yhtye Jürgen Rosenthalin johdolla keskittää huomionsa kylmän sodan hengessä Atlantis-myyttiin. Ocean on siis konseptilevy.

Levy myi ilmestymisensä aikaan Saksassa ilmeisesti peräti viidennesmiljoonan verran, mikä oli kerrassaan erinomainen saavutus saksalaiselta progeyhtyeeltä vuonna 1977.



Eloyn Ocean löysi tiensä levyhyllyyni muistaakseni Progarchivesin selailun perusteella. Albumi oli saanut paljon kehua ja kansikin näytti hienolta. Siispä ostin levyn kesällä 2011.

Toden totta - levyhän oli hyvä. Erityisesti avauspuolisko on hyvinkin svengaavaa hieman hard rockahtavaa ja silti leijailevaa progea. Vaikka Klaus-Peter Matziol ääntää englantia aika kehnosti (mm. kaikki th:t taitavat mennä poskelleen), meno pysyy ylevänä.

Harmillisesti kappaleiden taso laskee biisi biisiltä. Poseidon's Creation on aivan erinomainen ja erityisesti lopun kitarasooloa edeltävä bassokulku groovaa ihan tajuttomasti. Levyn keskivaiheet menevät vielä korvista sisään supielten osoittaessa kattoa, mutta päätöskappale Atlantis' Agony at June 5th - 8498, 13 p.m. Gregorian Earthtime ei vain mielestäni oikein toimi. Alun kahdeksanminuuttinen ambienttunnelmointi on liikaa ja itse kappaleen käynnistyttyä homma ei vain yllä aikaisempien sävellysten tasolle. Ymmärrän kyllä mitä kappaleella Eloy yrittää saada aikaan, mutta en vain pidä tästä ratkaisusta.

Kuitenkin levy on varsin mainio ja on jopa saanut minut innoitettua ostamaan toisenkin Eloy-albumin, Dawnin, joka ei aivan tämän levyn tasolle mielestäni tosin yllä. Kelpo ostos Ocean siis oli aikanaan ja vieläkin minua inspiroi erityisesti groovaavan bassottelun saralla.


Instrumentaatio

  • Frank Bornemann: laulu, sähkökitara, akustinen kitara
  • Klaus-Peter Matziol: laulu, basso
  • Detlev Schmidtchen; urut, syntetisaattori, mellotron, lyömäsoittimet
  • Jürgen Rosenthal: rummut, lyömäsoittimet, huilu
 Kansitaide: Wojtek Siundmak

Kappaleet

  1. Poseidon's Creation (Eloy) - 11:42
  2. Incarnation of Logos (Eloy) - 8:25
  3. Decay of Logos (Eloy) - 8:17
  4. Atlantis' Agony at June 5th - 8498, 13 p.m. Gregorian Earthtime (Eloy) - 15:38

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti