perjantai 4. syyskuuta 2015

Kula Shaker - K

Brittiläisen neo-psykedeeliseen rock-ilmaisuun erikoistuneen Kula Shakerin (yhtyeen nimi on vitsikäs muunnelma muinaisen intialaisen kuninkaan Kulasekharan nimestä) debyyttilevy K nousi kertaheitolla ilmestyessään UK:n listojen kärkeen ja hyville listasijoille myös ympäri maailmaa (mm. 22. suomessa).

Kula Shakeria tuskin olisi ilman Crispian Millsin 1993 vuoden pyhiinvaellusmatkaa, jolta mukaansa hän sai syvänn kiinnostuksen Intian kulttuuria ja hindulaisuutta kohtaan. Intia nimittäin näkyy ja kuuluu yhtyeen musiikissa ja täten myös tällä albumilla.

Intialaisten innoitusten lisäksi K:lla keskeistä on 60-luvun psykedeelisen rockin vaikutus.

Kula Shakerin K kuuluu aiemmin turinoissani esille nousseen Lindisfarnen Nicely Out of Tune -levyn kanssa osittain samaan porukkaan, joskin vielä äärimmäisemmin: ostin K-levyn täysin eli totaalisesti kansien (jossa esiintyvät hahmot alkavat K-kirjaimella (itse en löydy kuvasta)) perusteella ilman mitään tietoa koko Kula Shaker -yhtyeestä. Yhtyeen suosion aikaan aloittelin kai vasta musiikinkuuntelu-uraani vaipoissa Fröbelin palikoilla.

Tämä (jälleen kerran) luottokirpputorini luottopöydästä syksyllä 2011 ostamani riskisijoitus osottautui vielä Nicely Out of Tuneakin onnistuneemmaksi ostokseksi. Siinäkin määrin, että samaisesta pöydästä kävin noutamassa hyllyyni myöhemmin myös K:n seuraajan L:n. Ei mutta sehän onkin Steve Hillagen albumi (samasta kirpputoripöydästä tietenkin) - badum-tssh! Mutta kyllä myös Kula Shakerin toisen albumin, Peasants, Pigs & Astronautsin tosiaan myös ostin tästä K:sta innostuneena.

K on oikein miellyttävää minun makuuni riittävästi 60-luvulle kumartelevaa psykedeelistä rockia. Soitinlistan mellotronista ja ylipäätään kosketinpuolesta ei silti sovi tehdä liian suuria johtopäätöksiä, sillä kappaleet ovat melkolailla kitaravetoisia.

Eniten K:lla pidän (kaiketi) sanskritin kielisistä raga rock -kappalekaksikosta: Govindasta ja Tattvasta (Tattvaan voi kai laskea mukaan sarodilla ja tanpuralla esitetyn "alkusoiton" Sleeping Jiva). Mutta kyllähän myös englanniksikin laulettu valtaosakin on oikein mukavaa tavaraa.

Kula Shaker -levykaksikostani tämä esikoinen on enemmän mieleeni. Koska musiikki ei ole K:lla kovin haastavaa kuunneltavaa eikä täten vaadi täyttä keskittymistäni (vaikka niinkin kuunneltuna toimii hyvin), K:ta tulee usein kuunneltua autoillessa silloin harvoin kun tälllaiseen aktiviteettiin joudun. Viimeisen kappaleen perään minuuttien hiljaisuuden jälkeen piilotetusta piilokappaletouhusta en tosin pidä niin alkuunkaan.


Instrumentaatio

  • Crispian Mills: sähkökitara, akustinen kitara, tanpura
  • Alonza Bevan: basso, piano, tabla, laulu
  • Paul Winterhart: rummut
  • Jay Darlington: urut, mellotron, piano
+
  • Wajahat Kahn: sarod
  • Himangsu Goswami: tabla
  • Gauri: laulu
 Kansitaide: Dave Gibbons

Kappaleet

  1. Hey Dude (Mills) - 4:10
  2. Knight on the Town (Mills) - 3:25
  3. Temple of Everlasting Light (Mills, Bevan) - 2:33
  4. Govinda (Mills) - 4:57
  5. Smart Dogs (Mills) - 3:16
  6. Magic Theatre (Mills, Bevan) - 2:38
  7. Into the Deep (Mills, Bevan) - 3:49
  8. Sleeping Jiva (Mills, Bevan, Darlington, Winterhart) - 2:02
  9. Tattva (Mills) - 3:46
  10. Grateful When You're Dead/Jerry Was There (Mills) - 5:42
  11. 303 (Mills, Bevan) - 3:08
  12. Start All Over (Mills) - 2:35
  13. Hollow Man Parts 1 & 2 (Mills) - 19:26

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti