keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Gong - Angel's Egg

Gong-yhtyeen Radio Gnome Invisible -levytrilogiaa jatkaa trilogian toinen osa Angel's Egg vuodelta 1973 entistä ehommalla kokoonpanolla. Nyt mukana ovat myös "klassiseen Gongiin" lukeutuvat herrat fijiläinen Mike Howlett ja klassisesti koulutettu ranskalainen rumpu- & lyömäsoitinvirtuoosi Pierre Moerlen.

Vaikka jo trilogian edellinen osa oli äänitetty Virgin-levy-yhtiön rahoilla, Angel's Egg on ensimmäinen Gong-levy, joka ei kuulosta muhjuiselta. Myös musiikki on evolvoitunut aiempaan verrattuna sävellysvastuun laajettua ympäri Gongia (ja olivathan Allen ja Smyth hetken albumien välillä poissa yhtyeestä). Tuloksena on aivan erinomainen Gong-levy.

Edeltäjästään poiketen Angel's Eggillä Tim Blake ja Steve Hillage kuuluvat alusta alkaen. Koko levy onkin piukassa aiempaa kirkkaammin pulppuavia, ujeltavia ja liplattavia syntetisaattoreita ja kerrassaan oivallisia hyvin hillagemaisia Steve Hillagen kitarajuoksutuksia. Myös Hillagen soolotuotannossa hyvinkin paljon esiintyvää delayn kanssa kikkailua ja näin saavutettavaa syntetisaattorimaisuutta kuullaan myös tällä levyllä.

Jos Flying Teapotin rytmiryhmä oli erinomainen, mikä lie ylistyssana riittää kuvaamaan kaksikon Howlett Moerlen yhteistyötä. Koko albumi on kyllästetty aivan huikealla rytmisellä pohjalla ja tähän kun saadaan viimeiseksi nyrkiksi kakun päälle Allenin höpsähtänyt laulu, Smythin (toisinaan aika eroottinenkin) voihkina ja Malherben Gongiin erottamattomasti kuuluva saksofonimelodioiden sekamelska niin johan rupeaa tekemään eetvarttia. Niin hyvin kokonaisuus toimii albumilla, että jos en itse olisi kuullut Gongin tätä tasoa ylittävän yllättävästi You-levyllä (trilogian viimeinen osa), en voisi tällaista väitettä uskoa.

Angel's Egg groovaa ja svengaa niin vietävästi, ettei mitään rajaa. Levy ehkä käynnistyy hitaasti tunnelmaa vähitellen hivuttaen kohti Gong-planeettaa, mutta voi pojat miten rytmi räjähtää riemukkaasti jo avausraidalla. Eikä levyn oivallisimpia, Oily Waytä, I Niver Glid Beforea ja Eat That Phone Book Codaa voi mielekkäin olemassa olevin sanankääntein kuvailla niiden hienoutta himmentämättä.

Elämäni on ollut (ihan oikeasti) aivan uudella tasolla Radio Gnome Trilogiaan tutustumisen jälkeen. Kevättalvesta 2011 lähtien, ostettuani trilogian ensin toisen ja sitten ensimmäisen osan olen ollut "vain Kalle":n sijaan "Gong-Kalle". Gong-Kallena aion pysyäkin, se on vissi!


Instrumentaatio

  • Bloomdido Bad De Grass (Didier Malherbe): saksofoni, huilu
  • Shakti Yoni (Gilli Smyth): avaruuskuiskaukset, laulu
  • T. Being esq. (Mike Howlett): basso
  • Sub. Capt. Hillage (Steve Hillage): kitara
  • Hi T. Moonweed the Favourite (Tim Blake): syntetisaattori
  • Pierre de Strasbourg (Pierre Moerlen): rummut, vibrafoni, marimba
  • Mirielle de Strasbourg (Mireille Bauer): kellopeli
  • Dingo Virgin (Daevid Allen): laulu, glissandokitara

Kappaleet

  1. Other Side of the Sky (Blake, Allen) - 7:38
  2. Sold to the Highest Buddha (Howlett, Allen) - 3:10
  3. Castle in the Clouds (Hillage) - 1:13
  4. Prostitute Poem (Smyth, Hillage) - 6:05
  5. Givin' My Luv to You (Allen) - 0:42
  6. Selene (Allen) - 3:42
  7. Flute Salad (Malherbe) - 2:46
  8. Oily Way (Allen, Malherbe) - 3:01
  9. Outer Temple (Blake, Hillage) - 1:09
  10. Inner Temple (Allen, Malherbe) - 3:21
  11. Love is How U Make It (Moerlen, Allen) - 3:45
  12. I Niver Glid Before (Hillage) - 5:37
  13. Eat That Phone Book Coda (Malherbe) - 3:10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti