torstai 17. joulukuuta 2015

Dave Brock - Earthed to the Ground

Hawkwind-yhtyeen kapteeni Dave Brockin ensimmäinen soololevy Earthed to the Ground ilmestyi vuonna 1984.

Ymmärtääkseni Brock kaavaili soololevyä jo 70-luvun lopulla, jolloin syystä tai toisesta soololevylle kaavailtu materiaali päätyi albumille PXR5. Toinen tietämäni yritys taas tapahtui vuosina 1981-1982, jolloin soololevyviritelmästä kehkeytyi lopulta aikalaisistaan musiikillisesti jokseenkin poikkeava Hawkwind-albumi Church of Hawkwind.

Varsin monotoniselta sekä kosketinvetoiselta Earthed to the Ground albumilta huokuu Brockin kiinnostus elektronista musiikkia kohtaan.

Levyllä on jonkin verran kiinnostavia ideoita, mutta itselleni meno on suurimmalta turhan monotonista. Monet kappaleista ovat erittäin jumittelevia syntetisaattoripörinöitä - mukavia pieninä annoksina, mutta liikaa minulle levyn dominoivana sisältönä. Mainittakoon, että Spirits on Earthed to the Groundin synapöristelyosuuden parhaimmistoa. Se on oikein tunnelmallinen ja mukavan utuinen instrumentaali.

Earthed to the Ground sisältää melko kiinnostavasti lainan juurikin Church of Hawkwind -albumilta: R. F. Kennedyn ja L. H. Osswaldin ampumisten TV-selostuksia hyödyntävä Assasination-biisi on edellä mainitulla albumilla julkaistu nimellä Some People Never Die. Lisäksi Robert Calvertin sanoittama Green Finned Demon -kappaleen erilainen versio löytyy Hawkiwndin aiemmin 1984 vuonna julkaisemalta The Earth Ritual Preview -minialbumilta. Albumilta on myös Hawkwindin 2010 versioima, tämän albumin mittapuulla hyvin rockihtava Sweet Obsession, joka oikeastaan ohjasi minut hankkimaan juuri tämän Brockin sooloalbumeista ensimmäisenä.

Kolmesta omistamastani Dave Brockin soololevystä (mies on soololevyjä laskujeni mukaan väsäillyt tähän päivään mennessä seitsemän) tämä elokuussa 2011 Brockin 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi ostamani ensimmäinen soololevyistä on valitettavasti mielestäni kehnoin. Earthed to the Ground ei ole kuitenkaan varsinaisesti huono levy, ongelma on lähinnä siinä, ettei se oikein ole minun kuppini teetä, jos näin härski anglismi sallitaan (ja kyllä se blogissani sallitaan).


Instrumentaatio

  • Dave Brock: kitara, koskettimet, syntetisaattori, rumpukone, keksipurkki, laulu

Kappaleet

  1. Earthed to the Ground (Brock) - 8:26
  2. Assasination (Brock) - 4:06
  3. Green Finned Demon (Brock, Calvert) - 6:05
  4. Spirits (Brock) - 5:33
  5. Sweet Obsession (Brock) - 3:15
  6. Oscillations (Brock) - 1:48
  7. Machine Dreams (Brock) - 3:01
  8. Winter of Our Discontent (Brock, Shakespeare) - 2:29
  9. On the Case (Brock, Calvert) - 7:07

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti