lauantai 4. heinäkuuta 2015

Älgarnas Trädgård - Framtiden är ett svävande skepp förankrat i forntiden

Framtiden är ett svävande skepp förankrat i forntiden on vuonna 1969 perustetun ruotsalaisen Älgarnas Trädgård -yhtyeen ensimmäinen sudiolevy vuodelta 1972. Se muistuttaa tyylitään vahvasti saksalaista krautrockia.

Yhtye kiersi alku-uransa runsaasti ilmaisfestareilla ja siksi kaiketi levyn soitto on hyvin orgaanista hieman Amon Düül II:n alkupään levyjen tapaan.

Yhtye äänitti myös toisen, hieman rokkaavamman levyn vuosina 1973 ja 1974, mutta sen julkaisu lykkääntyi jopa vuoteen 2001.

Älgarnas Trädgård hajosi lopulta 1976.


Framtiden är ett svävande skepp förankrat i forntiden on ainakin oman levyhyllyni mittapuulla hyvin eriskummallinen ja omalaatuinen levy. Albumin musiikki on kuin krautrockin, folkin ja maailmanmusiikin omalaatuinen synteesi ja mielestäni kansikuva onnistuukin vangitsemaan levyn tunnelman varsin hyvin. Tietyllä tapaa (ehkäpä viulun takia) levy toisaalta muistuttaa folkimpaa, psykedeelisempää ja elegantimpaa versiota High Tiden tuotannosta.

Omaan makuuni levyltä parhaiten sopivat ensimmäinen ja kuudes kappale, jotka ovat albumin muita kappaleita rytmikkäämpiä. Koska taas en erityisemmin voi väittää pitäväni Margaretha Söderbergin laulusta (ylipäätään en usein välitä naislaulajista), Möjligheternas barn, levyn ainoa kappale, jossa hänen lauluaan esiintyy ei erityisemmin ole mieleeni.

Kokonaisuudessaan Framtiden är ett svävande skepp förankrat i forntiden on hyvin tunnelmallinen ja seesteinen tutkimusmatka melko kokeellisilla musikaalisilla vesillä. Äänitehosteita löytyy oven narinasta tikittävään kelloon ja instrumentteja pulputtavista ja ulisevista syntetisaattoreista viuluun ja sitariin.

Musiikki levyllä  on hieman vaikeasti lähestyttävää, enkä tätä vuonna 2011 hankkimaani taideteosta kovin usein kuuntele. Vika ei kuitenkaan ole levyssä vaan ehkä musikaalisessa mukavuudenhalussani. Kun kuitenkin satun oikeanlaiseen mielentilaan, tämä levy on hyvin antoisa kuuntelukokemus.


Instrumentaatio

  • Andreas Brandt: viulu, laulu, huilu
  • Mikael Johansson, basso, rumpu, sitra
  • Denis Lundh: rummut tabla, lyömäsoittimet
  • Dan Söderqvist: kitara
  • Jan Ternald, mellotron, moog, urut, sähköpiano,
  • Sebastian Öberg: sello, sitar, tabla
+
  • Margaretha Söderberg: laulu
 Kansitaide: Reine Fiske

Kappaleet

  1. Två timmar över två blå berg med en gök på vardera sidan, om timmarna ... alltså (Brant, Johansson, Lundh, Öberg, Söderqvist, Ternald) - 13:13
  2. Det finns en tid för allt, det finns en tid då även tiden möts (Brant, Johansson, Lundh, Öberg, Söderqvist, Ternald) - 6:10
  3. Möjligheternas barn (Brant, Johansson, Lundh, Öberg, Söderqvist, Ternald) - 3:12
  4. Tristans klagan (Brant, Johansson, Lundh, Öberg, Söderqvist, Ternald) - 1:41
  5. Viriditas (Brant, Johansson, Lundh, Öberg, Söderqvist, Ternald) - 2:59
  6. Saturnus ringar (Brant, Johansson, Lundh, Öberg, Söderqvist, Ternald) - 7:15
  7. Framtiden är ett svävande skepp, förankrat i forntiden (Brant, Johansson, Lundh, Öberg, Söderqvist, Ternald) - 5:06

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti