tiistai 7. heinäkuuta 2015

Robert Wyatt - The End of Ear

Canterburyn koulukunnan kiistattoman ikonin, Robert Wyattin ensimmäinen soololevy The End of Ear on julkaistu 1970. Wyatt teki ensisoololevynsä vuotta ennen lähtöään Soft Machinesta (mihin tulkitsen albumin nimen vitsin viittaavan).

Kunnianhimoisesti tai Wyattmaisesti Wyattin ensimmäinen soololevy on silkkaa kokeilullista free jazzia. Perinteisemmän free jazzin lisäksi albumi sisältää päällekkäisiä erinopeudellisia Wyattin lauluraitoja ja välillä melko teollisiakin epäorgaanisia rytmejä.

Kiinnostavasti levyllä soittaa Caravanin David Sinclair, joka liittyi vuotta myöhemmin Wyattin seuraavaan yhtyeeseen Matching Mole.

Muistan olleeni erittäin syvällä Canterburyn koulukunta -hekumassa silloin kun ostin tämän levyn 2013, mutta en ollut kyllä vielä henkisesti saati fyysisesti valmis tälle levylle. Ehkä en ole vieläkään, mutta nyt tämä kuulostaa paikoitellen hyvältä ja kiinnostavalta.

Tuolloin alkuvuodesta 2013 olin kaiketi lähinnä järkyttynyt - onhan ensimmäinen kappale melko haastava ja tästä tyrmistyneenä helpomminkin lähestyttävät kohdat levyllä kuten (Soft Machinen ohella toiselle) Canterburyn koulukunnan isäyhtyeelle, Caravanille omistettu To Caravan and Brother Jim tulin kaiketi missanneeksi. Tosin, jos olisin tällaista musiikkia kuunnellut vanhempieni luona asuessani enemmänkin, olisin varmasti saanut muuttaa pois isäni käskystä jo aiemmin.

Tätä blogikirjoitustani varten suorittamani uudelleenkuuntelu lienee vasta toinen tai kolmas kerta kun tätä levyä kuuntelin, ja vaikka omassa tuvassa omalla luvalla saan nyt kuunnella mitä tahdon, tämän levyn kuuntelua edesauttavan mielentilan tullessa kohdalle tarttunen mielummin Matching Molen toiseen albumiin (jossa mielestäni on paikoitellen hieman samanlaisia tunnelmia, joskaan ei yhtä kuuntelijaa haastavalla tavalla).

Erittäin mielenkiintoinen tuttavuus on kyseessä kaikesta huolimatta.


Instrumentaatio

  • Robert Wyatt: rummut, piano, urut, laulu
  • Neville Whitehead: basso
  • Mark Charig: kornetti
  • Elton Dean: alttosaxello
  • Mark Ellidge: piano
  • Cyril Ayers: lyömäsoittimet
  • David Sinclair: urut

Kappaleet

  1. Las Vegas Tango Part 1 (Repeat) (Evans) - 8:13
  2. To Mark Everywhere (Wyatt) - 2:26
  3. To Saintly Bridget (Wyatt) - 2:22
  4. To Oz Alien Daevyd and Gilly (Wyatt) - 2:09
  5. To Nick Everyone (Wyatt) - 9:15
  6. To Caravan and Brother Jim (Wyatt) - 5:22
  7. To the Old World (Thank You For the Use of Your Body, Goodbye) (Wyatt) - 3:18
  8. To Carla, Marsha and Caroline (For Making Everything Beautifuller) (Wyatt) - 2:47
  9. Las Vegas Tango Part 1 (Evans) - 11:07

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti