perjantai 3. heinäkuuta 2015

Royals - Out

Out on 1977 vuonna julkaistu suomalaisen melko lyhytikäisen Royals-yhtyeen toinen ja viimeinen studioäänite. Royalsia voidaan hyvin kutsua ainakin Suomen mittakaavassa supergroupiksi, sillä kaikilla yhtyeen jäsenillä (erityisesti tietenkin Hurriganesissa itsensä tunnetuksi tehneellä Albert Järvisellä) oli nimeä jo ennen Royalsin perustamista 1975.

Harmillisesti yhtye hajosi Out-levyä seuranneena vuonna 1978. Royalsin viimeiseltä keikalta tosin äänitettiin livelevy Live.

Out myi vain puolet siitä, mitä Royalsin ensimmäinen levy Spring 76.



Royalsin sävellyskynä on ollut terävänä Outia tehtäessä, sillä erityisesti oma tuotanto on todella kovaa ja tymäkkää settiä. Myös rock-trioksi soitanta on (omalla kokemusmittapuullani ainakin) erittäin tiukkaa ja toimivaa.

Parasta antia levyllä mielestäni siis edustavat omat kappaleet. Erityisesti levyn kolmas numero, More Is What You'll Give/Get melko progeilevine soolosta siirtymineen, nimikkokappale Out  ja haikea levyn päättävä About Not Worth Writin' Home About ovat suorastaan erinomaisia. The Beatles -laina Tomorrow Never Knows taas edustaa minulle levyn vastakkaista ääripäätä.

Maijasen bassotyöskentely on koko levyllä hyvin vakuuttavaa kuunneltavaa ja herran äänestä olen pitänyt aina (ääntäminen tosin on heikkoa), vaikkei myöhemmän tuotannon hitit kuten Lähtisitkö tai Jano niin makuuni osukkaan (lapsena (ja miksen edelleenkin) muistan myös pitäneeni paljon Maijasen laulamisesta lastenohjelmien Nalle Puhin uudet seikkailut ja Ankronikka tunnusbiiseissä). Onnistunutta on myös Järvisen (usein vahvasti efektoitu) taiteilu kitaran kanssa ja Kätkänkin rummutus on hyvin miellyttävää kuunneltavaa.

Aikoihin en ollut ennen tämän kirjoituksen kirjoittamista Out-levyä kuunnellut ja tämän kuuntelukokemukseni jälkeen en voi kuin ihmetellä, että miksi tämä 2011 ostamani Royals-levy on ainoa yhtyeeltä hyllystäni löytyvä. Kertakaikkiaan miellyttävä levy lainabiisien pieniä notkahduksia lukuunottamatta.


Instrumentaatio

  • Paavo Maijanen: laulu, basso, akustinen kitara, sähkökitara, piano, urut
  • Ippe Kätkä: rummut, lyömäsoittimet, laulu
  • Albert Järvinen: kitarat, syntetisaattori
 Kansitaide: Moses

Kappaleet

  1. Kings of Power (Järvinen, Kätkä, Maijanen, Pembroke) - 3:21
  2. Cha-Cha Drive In (Järvinen, Kätkä, Maijanen) - 1:43
  3. More Is What You'll Give/Get (Järvinen, Kätkä, Maijanen, Pembroke) - 5:26
  4. Happy Ways (Walsh, Järvinen, Kätkä, Maijanen) - 3:19
  5. Tomorrow Never Knows (Lennon/McCartney, Järvinen, Kätkä, Maijanen) - 6:54
  6. Out (Järvinen, Kätkä, Maijanen, Pembroke) - 3:12
  7. Just My Situation (Pembroke, Järvinen, Kätkä, Maijanen) - 5:50
  8. Monoppoly (Maijanen, O'Neill) - 4:45
  9. About Not Worth Writin' Home About (Maijanen, Pembroke) - 4:06

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti