sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Osamu Kitajima - Benzaiten

Benzaiten on 1974 julkaistu Osamu Kitajiman ensimmäinen omalla nimellään julkaisema soololevy. Levyllä Kitajima yhdistelee perinteistä japanilaista musiikkia eurooppalaisen kokeilullisuuden kanssa. Musiikkia voisi ehkä luonnehtia japanilaiseksi krautiksi.

Benzaitenia aiemmin Kitajima oli äänittänyt kaksi levyä brittirocktyylistä musiikkia soittavan japanilaisen The Lauchers -yhtyeen kanssa ja säveltänyt satoja mainoskappaleita televisioon.

Myöhemmin 90-luvulla julkaistuaan useita albumeita Osamu Kitajima julkaisi tunnetuimman ja arvostetuimman levynsä: Behind the Light.


Benzaiten on yksi oman levyhyllyni suosikkilevyistä. Törmäsin kyseiseen levyyn sattumalta alkuvuodesta 2015 YouTubessa seurailtuani mielenkiintoisten thumbnailien ketjua videosta toiseen ja vakuutuin heti kuulemastani. Levy oli saatava hyllyyn, mutten sitä Yhdysvaltoja lähempää löytänyt - kyseessä lienee siis varsin tuntematon levy.

Benzaiten on todella ehyt levykokonaisuus: kappaleiden keskenäinen "flow" on todella hyvä ja kokonaissoundi yhtenäinen. Kappalemateriaali ylettyy todella groovaavasta Benzaitenista lopulla aika räyhäkkääksi yltyvän Tengun kautta hyvin rauhalliseen ja psykedeelisesti tunnelmoivaan Whomaan.

Dominoivia elementtejä levyllä ovat erityisesti Japanilaiseen kansanmusiikkiperinteeseen kuuluvat shakuhachi-huilu ja biwa-kielisoitin. Melko keskeistä levyllä on myös kabuki-teatterista lainatut huudot ja rumpusetin puuttuminen (vaikka muita rock-instrumentteja levyllä onkin). Yhteistä kappaleille on kuitenkin korkea taso erinomainen sovitus. Myös erilaisten lyömäsoitinten valtaisa määrä rakentaa siltaa kappaleiden erilaisten tunnelmien välille.

Oikeastaan ainoa asia, joka herättää levyssä negatiivisia tuntemuksia on rumpukone. Se tuntuu tarpeettomalta: onhan kaikenlaisia perkussioita jo aika määrä, ja se on ikääntynyt aika epäarvokkaalla tavalla. Se ei kuitenkaan missään nimessä myrkytä kuuntelukokemusta, mutta saa ajattelemaan, miltä kuulostaisi, jos sitä ei olisi ensinkään. Onneksi rumpukonetta ei esiinny valtaosassa kappaleista ja se on esiintyessäänkin sivuosassa.

Odotan mielenkiinnolla kestääkö Benzaitenin suosikkiasema aikaa, vai onko kyseessä vain tuoreen tuttavuuden aikaansaama innostus. Ainakin levy tämän vuoden aikana eniten kuuntelemani yksilö.


Instrumentaatio

  • Osamu Kitajima: akustinen kitara, sähkökitara, biwa, afrikkalaiset ja meksikolaiset käsirummut, syntetisaattori, rumpukone, laulu
+
  • Haruomi Hosono: basso
  • Kisaku Katada: tsuzumi
  • Shoji Yoshida: tsuzumi
  • Tatsuya Sano: shakuhachi
  • Yosei Sato: sho
  • Haruyoshi Hosei: hayashi-bue
  • Masako Hirayama: biwa
  • Brian Whitecomb: koskettimet
  • George Marinelli: sähkökitara
  • Dennis Belfield: basso
  • John Harris: basso
 Kansitaide: Yoko Kitajima

Kappaleet

  1. Benzaiten - God of Music (Osamu Kitajima) - 3:36
  2. Taiyo - the Sun (Osamu Kitajima) - 7:49
  3. Tengu - a Long-Nosed Goblin (Osamu Kitajima) - 5:35
  4. Benzaiten (Reprise) (Osamu Kitajima) - 11:24
  5. Whoma - Immortality (Osamu Kitajima) - 10:34

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti