perjantai 21. elokuuta 2015

Hawkwind - Hall of the Mountain Grill

Edward Griegin Vuorenpeikkojen luolan suuntaan nyökkäilevä ja Hawkwindin suosiman Lontoon Portobello Roadin Mountain Grill -kahvilan kautta kulkevan nimen saanut Hall of the Mountain Grill näki päivänvalon vuonna 1974. Tuolloin Hawkwind paistatteli kutakuinkin suosionsa huipulla Space Ritual -kiertueen ja historiallisen hyvin myyneen samaa nimeä kantaneen livealbumin jäljiltä.

Avaruusrockraakalaisia täydentämään ja vasta poistuneen Dik Mikin kenkiä täyttämään tallusti klasarikoulutuksen saanut Simon House tuoden mukanaan aiempaa kunnianhimoisemman lähestymissuunnan avaruusrockiin. Mairittelevien levyarvioiden myötä albumi laskeutui UK:n listoilla sijalle 16.

Rakastan tätä levyä. Jo pelkästään sisältämänsä musiikin ja kansitaiteiden puolesta levy itsessään riittäisi herättämään minussa voimakkaita tunteita, mutta siinä ei vielä ole kaikki. Hall of the Mountain Grill on elämäni mittakaavassa kerrassaan käänteentekevä levy, sillä ilman sitä en välttämättä olisi löytänyt sisältäni porttia, josta kulkemalla päädyin Progeedenin puutarhaan. Itse levyn ostin itse vasta loppuvuodesta 2011, mutta sitä ennen albumi oli melkein vuoden yhtäjaksoisesti minulla lainassa Porin kaupunginkirjastosta.

Hall of the Mountain Grill lienee ensimmäinen kosketukseni mellotroniin ja analogisiin syntetisaattoreihin (joista kumpaisestakin nautin hyvin paljon rockmusiikkiympäristössä ja toki muutenkin). Se toimii myös itselleni täydellisen kappaleflown arkkityyppinä sisältäen hyvin järjestellysti pitempiä ja raskaampia kappaleita kuin myös lyhyempiä ja keveämpiä hengähdysbiisejä sekä väli-/alkusoiton omaisia pikkuinstrumentaaleja.

Levyn jokainen kappale on yksinään voimakas ja väkevä, mutta tämä suistuttamani erinomainen virtaus vahvistaa kokemusta entisestään. Wind of Change saa valtavasti lisävirtaa siirtymästään levyn avausraidasta ja levyn toisen puoliskon lyhyiden instrumentaalien tahdittama eteneminen on yhtä ilotulitusta. Goat Willow saattaa jopa olla paras koskaan kuulemani tämän väli-instrumentaali-ilmentymän edustaja.

Aivan top 10 levyihini en kuitenkaan tohdi Hall of the Mountain Grilliä sijoittaa. Syitä on oikeastaan tähän kaksi: en kehtaa Hawkwindiin huippusijoja hukuttaa ja vaikka Hall of the Mountain Grill on kuin onkin erinomainen ja kiistatta kuuntelukokemuksieni kulmakivi, olen kuullut (Hawkwindiltakin) vieläkin parempia levyjä.


Instrumentaatio

  • Dave Brock: sähkökitara, 12-kielinen kitara, syntetisaattori, urut, laulu
  • Lemmy: basso, laulu, sähkökitara
  • Simon House: koskettimet, syntetisaattori, viulu
  • Nik Turner: saksofoni, oboe, huilu, laulu
  • Del Dettmar: koskettimet, syntetisaattori, kalimba
  • Simon King: rummut, lyömäsoittimet
 Kansitaide: Barney Bubbles

Kappaleet

  1. The Psychedelic Warlords (Disappear In Smoke) (Brock) - 6:51
  2. Wind of Change (Brock) - 5:06
  3. D-rider (Turner) - 6:15
  4. Web Weaver (Brock) - 3:15
  5. You'd Better Belive It (Brock) - 7:13
  6. Hall of the Mountain Grill (House) - 2:23
  7. Lost Johnny (Farren, Kilmister) - 3:30
  8. Goat Willow (Dettmar) - 1:37
  9. Paradox (Brock) - 5:27

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti